Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Bölcseletek I.

Tudástár

Nem kell ahhoz semmi különleges ok, hogy jól érezd magad - egyszerűen elhatározod, hogy azonnal boldog leszel, egyszerűen csak azért, mert élsz, egyszerűen azért, mert így akarod."
(Anthony Robbins)

"Adj lehetőséget a dolgoknak, hogy megtörténjenek! Adj lehetőséget a sikernek, hogy bekövetkezzék. Lehetetlen megnyerni a versenyt, ha nincs bátorságod odaállni a rajthoz, lehetetlen bármiben is győznöd, ha nincs bátorságod harcolni. Nincs tragikusabb, mint az olyan ember élete, aki megálmodott valamit, akiben ott él a becsvágy, de aki állandóan csak vágyakozik, reménykedik, és sosem ad lehetőséget az álmának, hogy megvalósuljon. Egy pislogó álmot dajkál, de nem tesz semmit, hogy a parázs lángra lobbanjon."  (Osho)

A tanítók kinyitják az ajtót, de bemenned neked kell.   (kínai mondás)

Bánni fogod. Tuti, hogy bánni fogod, ha nem élsz. Nem most, nem is holnap, majd évek múlva. A mostot, hogy bénáztál. Fájni fog, hogy nem tetted meg, a fejedet fogod a falba verni, mert egyébként is miért voltál gyáva, meg hasonlók. Pedig csak merni kellene. Odafigyelni arra, amit érzel, és azt csinálni. Nem kifogásokat keresni, nem hisztizni, hanem húzni előre, és igenis felvenni a kesztyűt, ha az Élet a lábad elé dobja. Mondj igent, mosolyogj, szeress, bátran, kérdés nélkül, és semmit se vegyél túl komolyan. Merni neked kell. A te életed.

Bármit elveszíthetsz. A vagyonodat, a békességedet, a türelmedet, a hitedet, a családodat, szerelmedet, az életedet.... Mindent! Csak egyetlen dolog van, amit soha senki nem vehet el tőled, sem el nem veszítheted, az, amit te adtál másoknak.

"Nem lehet megoldani problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel csináltuk őket." (Einstein)

"Ne hallgass arra, hogy mások szerint milyennek kéne lenned. Mindig a belső hangra figyelj, arra, hogy te milyen szeretnél lenni." (Osho)

Ne hordozd magaddal a hibáidat és tévedéseidet!
Tedd inkább a lábaid alá, és használd fel a következő lépéshez.

"A Valóság most van. Holnap is lesz, mert akkor holnap lesz a most. Nincs "ha" vagy "de". Ezzel a gondolattal csak menekülsz a Valóság elől. A "megtenném, de" vagy az "elkezdeném, ha" mondatok csak arra jók, hogy ne cselekedj. Azonban ha cselekszel, a valóság előbb-utóbb te leszel." (A.J. Christian)

Nézz szembe a legnagyobb félelmeddel; ezután a félelemnek már nincs hatalma feletted. Szabad vagy. (Jim Morrison)

"Az öreg Mózes azt mondta az embernek:
"Eléd tártam az áldást és az átkot, az Életet és a Halált.
Válaszd az Életet!" - vagyis a döntés a te kezedben van.
Ha az Életet és az áldást választod, nem a sorsod fog változni, hanem a szemléleted.
Mindent másképp látsz az Élet szemüvegén át.
A nehézségekről kiderül, hogy nem véletlenül vannak az életedben.
A próbatételekről, hogy nevelnek s erősebbé tesznek.
Ugyanannak az eseménynek van egy 'átkozott' és egy 'áldott' szemlélete is.
Minden bajban van valami jó, valami megfejtendő 'miért'.
Hidd el: a derűs embereknek sem könnyebb a sorsuk, csak más szemüveg van rajtuk.
Életörömre vannak hangolva.
Maga az élet - minden élet! - nehéz.
Tele van bajjal, betegséggel, szenvedéssel, halállal.
De tedd csak fel az 'áldott szemüvegedet', s máris látod, hogy sok öröm és emberi jóság is van.
Nézz és gondolkodj másképp - akkor mindenben meglátod a jót és az áldást."
(Müller Péter)

GYÓGYULÁS
Milyen könnyű másokat okolni gondjaink miatt! "Nézd mit csinált már megint!", "Mióta várok rá…?", "Miért nem hív már fel?", "Ha egy kicsit is megváltozna…"
Gyakran joggal vádolunk másokat. Valószínűleg sértődöttek, frusztráltak, és türelmetlenek vagyunk. Ilyenkor azt hisszük, fájdalmunk megszüntetését és problémánk megoldását attól várhatjuk, ha rávesszük a másikat, tegye azt, amit mi akarunk, alakuljanak úgy a dolgok, ahogyan mi szeretnénk. Csakhogy ezek az önpusztító illúziók életünket mások kezébe adják. Éppen ezt nevezzük társfüggőségnek.
Fájdalmunk megszüntetése, gondjaink orvoslása az, ha tudomásul vesszük saját érzéseinket. Érezzük át a haragot, a gyászt, azután engedjük el, és meglátjuk a békét - önmagunkban. Tudjuk, boldogságunk nem egy másik embertől függ, még akkor sem, ha eddig meggyőztük magunkat erről.
Ezt nevezzük elfogadásnak.
Ez után belátjuk, hogy bár szeretnénk, ha helyzetünk más lenne, valószínűleg oka van annak, hogy most épen ilyen. Lehet, hogy valamilyen magasabb célt szolgál, olyasmit, ami túlszárnyalja legmerészebb elképzeléseinket.
Ezt nevezzük hitnek.
Azután eldöntjük, mit is kell tennünk, mi az, ami hatalmunkban áll és javunkra válik.
Ezt nevezzük gyógyulásnak.
Könnyű ujjal mutogatni másokra, de sokkal eredményesebb, ha finoman magunkra mutatunk.
Ma úgy bánok el fájdalmammal és frusztráltságommal, hogy a saját érzelmeimmel foglalkozom.

"Létezik egy híd, amely összeköti azt, amit teszek azzal, amit tenni szeretnék. Az álmaink apránként átveszik az uralmat a mindennapjainkon, míg végül megértjük, hogy készen állunk rá, hogy azt tegyük, amit mindig is akartunk." (Paulo Coelho)

Az igazi vallás nem tanít Istenimádatra. Az igazi vallás arra tanít, hogy felfedezd magadban a halhatatlant, hogy felfedezd magadban az istenit. (Osho)

"Arra vágyunk, hogy az emberek megértsenek, és azért szeressenek, mert megértenek. Ez pedig nem lehetséges addig, amíg csupán a testet látják belőlünk. Önmagunkban és másokban is a mélyről jövő, aranyszínű ragyogást akarjuk tudatosítani, nem csupán a csillogó felszínt, a látszatot. E törekvésünk kimenetele pedig egyedül attól függ, hogy mi magunk mivel azonosulunk. Hogy mentálisan és érzelmileg mit helyezünk előtérbe, mert a többiek ahhoz fognak viszonyulni. Vagy gyengédséget, örömöt, kedvességet, nyíltságot és békét árasztunk magunkból, vagy elrejtőzünk egy pusztán anyagi azonosító mögé. A kettő együtt nem megy, hiszen az egyik a szeretet, a másik a félelem." (Gerald G. Jampolsky)

Tapasztalj, és csak annyit mondj, amennyi a te tapasztalatod, és akkor a szavaidnak tartalma, súlya lesz; akkor szavaidnak fénye lesz - illata. Akkor szavaid vonzzák az embereket; nemcsak vonzzák, de hatással lesznek rájuk. Akkor szavaid mély jelentést hordoznak magukban, és akik készek meghallani őket, átalakulnak általuk. Akkor azok a szavak lélegeznek, élnek; élő szív dobog bennük. (Osho).

Az igazi boldogságot észre sem vesszük. Olyan, mint az egészség, a tiszta víz, a szép táj, a nevető csecsemő.
A boldogság nem öröm! Az örömhöz sok minden kell: siker, szerencse, pénz, gondtalanság, vágyad, reményed, szerelmed, sóvárgásod beteljesülése. A boldogsághoz nem kell semmi. Ami van, az is fölösleges. Nincs benne ragaszkodás, birtoklás, szomjúság. Örökös hiány csak a boldogtalanságban van, de a boldogságban nem hiányzik semmi és senki. Ez a te mennyországod állapota. Éppenséggel beengedhetsz mást is, ha szereted, de a boldogságod nem függhet tőle.
Lelke legmélyén minden ember boldog - csak nem tud róla. (Müller Péter)

A lelki egészség nem valami olyasmi, amit készen kap, vagy amire rátalál az ember. Sokkal inkább valami olyasmi, amit meg kell teremtenünk magunkban.

Van, hogy egy apróság megváltoztatja az életünket. Hirtelen, amikor a legkevésbé számítunk rá, történik valami, és új irányba indít. Olyan útra, ami csupa meglepetés. Hová érkezünk? Ez az út maga az élet. Így keressük a fényt. De hogy megtaláljuk a fényt, előbb át kell jutnunk a sötétségen.

Idővel az ember megérti, mi a különbség aközött, hogy tartasz egy kezet, vagy leláncolsz egy lelket...
És megtanulod, hogy a szerelem nem azt jelenti, hogy lefekszel valakivel...
és hogyha nincs valaki melletted, nem azt jelenti, hogy egyedül vagy...
és megtanulod, hogy egy csók még nem szerződés, és az ajándék nem ígéret...
és elfogadod a zuhanást emelt fővel és nyitott szemmel...
és megtanulod az utakat a mára és a mostra építeni, mert a holnap nem garantálja a terveidet...
a holnapnak mindig van egy csomó olyan változata, ami megállíthat fele úton...
és idővel megtanuljuk, hogy a nagyon sok is, az életet adó meleg is égethet és elszenesíthet...
Fogjál hát neki ültetni a saját kertedet és diszítgetni a saját lelkedet ahelyett, hogy mástól várod hogy virágot hozzon.....
és tanuld meg, hogy tényleg el tudod viselni, hogy tényleg van erőd, és tényleg értékes vagy...
és az ember csak tanul és tanul...
és idővel megtanulod, hogy ha csak azért maradsz valakivel, mert gazdag jövőt ígér, előbb-utóbb visszatérsz a múltba...
Idővel megtanulod, hogy csak az tud boldogságot adni, aki elfogad hibáiddal és nem akar megváltoztatni...
de ha csak azért maradsz valakivel, hogy ne légy egyedül, idővel majd nem akarod látni...
Idővel megtanulod, hogy az igazi barát kevés és harcolnod kell érte, mert másként körülvesznek a nem igazak...
Idővel megtanulod, hogy a haragból kimondott szavak egy életen át bánthatják azt, akit meg akartál sérteni...
megtanulod, hogy mindenki mondhatja "sajnálom", de megbocsájtani csak a nagy lelkek tudnak...
megtanulod, hogy ha megsértettél egy barátot, valószínűleg soha többet nem lesz úgy, mint régen...
Megtanulod, hogy lehetsz boldog az új barátokkal, de eljön az idő, amikor hiányozni kezd a régi...
Megtanulod, hogy semmi sem ismételhető...
Megtanulod, hogy ha megalázol és lenézel egy teremtményt, előbb-utóbb sokszorosan visszakapod...
megtanulod, hogy ha sietteted, kikényszeríted a dolgokat, nem válnak a reméltté...
és megtanulod, hogy a ma a jó, pont ez a perc, nem a holnap...
és megtanulod, hogy ha jól is érzed magad azokkal, akik körülvesznek, mindig hiányozni fognak azok, akik már nincsenek...
Idővel megtanulod, hogy ha megbocsájtással próbálkozol, vagy bocsánatkéréssel, vagy kimondani, hogy szeretsz és vágyódsz, ha szükséged van, hogy barát szeretnél lenni... egy sír fölött haszontalan...
Megtanulod ezt mind, mind, de csak idővel...

Önmagában az élet semleges. Mi tesszük csodálatossá, mi tesszük csúnyává; az élet az az energia, amelyet mi viszünk bele. Ha szépséget öntesz az életbe, akkor csodálatos lesz. Ha csak ülsz egy helyben, és azt akarod, hogy csodálatos legyen, akkor nem lesz az - neked kell létrehoznod a szépséget. Neked kell víziót adnod a valóságnak, neked kell színeket adnod a valóságnak, neked kell dalt adnod a valóságnak - akkor lesz csodálatos. A szépség egy teremtmény, akárcsak a rútság. A boldogág egy teremtmény, akárcsak a boldogtalanság. Csak azt kapod, amit létrehozol, sosem kapsz semmi mást. Az élet nem más, mint egy üres vászon - festhetsz gyönyörű jelenetet, tájképet, vagy festhetsz fekete szellemeket és veszélyes embereket. Tőled függ. Az élet csupán egy lehetőség. Megad mindent, amire szükséged lehet: és most csináld magad! (Osho)

"Az öreg Mózes azt mondta az embernek:
Eléd tártam az áldást és az átkot, az Életet és a Halált.
Válaszd az Életet!" - vagyis a döntés a te kezedben van.
Ha az Életet és az áldást választod, nem a sorsod fog változni, hanem a szemléleted.
Mindent másképp látsz az Élet szemüvegén át.
A nehézségekről kiderül, hogy nem véletlenül vannak az életedben.
A próbatételekről, hogy nevelnek s erősebbé tesznek.
Ugyanannak az eseménynek van egy "átkozott" és egy "áldott" szemlélete is.
Minden bajban van valami jó, valami megfejtendő "miért".
Hidd el: a derűs embereknek sem könnyebb a sorsuk, csak más szemüveg van rajtuk.
Életörömre vannak hangolva.
Maga az élet - minden élet! - nehéz.
Tele van bajjal, betegséggel, szenvedéssel, halállal.
De tedd csak fel az "áldott szemüvegedet", s máris látod, hogy sok öröm és emberi jóság is van.
Nézz és gondolkodj másképp - akkor mindenben meglátod a jót és az áldást." (Müller Péter)

"A világmindenség semmit sem adhat a markodba, amíg olyan dolgokat szorongatsz, amiktől meg kellene szabadulnod." (Randy Gage)

"A Valóság most van. Holnap is lesz, mert akkor holnap lesz a most. Nincs "ha" vagy "de". Ezzel a gondolattal csak menekülsz a Valóság elől. A "megtenném, de" vagy az "elkezdeném, ha" mondatok csak arra jók, hogy ne cselekedj. Azonban ha cselekszel, a valóság előbb-utóbb te leszel" (A.J. Christian)

Ne hordozd magaddal a hibáidat és tévedéseidet! Tedd inkább a lábaid alá, és használd fel a következő lépéshez.

"Lenézni csak akkor van jogod egy emberre, ha segítesz neki felállni!" ...

Ha valamit szívvel-lélekkel csinálunk, akkor megsokszorozódik az energiánk, szinte kifogyhatatlanná válik. De, ha kételyeink vannak, és nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor szorongani kezdünk. Az a fizikai és érzelmi energia, amelyet a szorongás emészt fel, elképesztő mértékű.

"Én ezt az egyetlen tanítást adom neked: soha ne tégy a természeted ellen!
Még ha a világ összes buddhája csóválja is a fejét, rájuk se hederíts!
Semmi közük hozzád! Ők is csak azt tették, amit helyesnek éreztek, neked is azt kell tenned, amit te magad helyesnek érzel." (Osho)

"A hit azt jelenti, hogy az ember elhiszi, amit még nem lát.
Ennek a hitnek pedig az a jutalma, hogy látni fogja, amit hisz." (Szent Ágoston)

Az életed akkor teljes, ha te annak érzed.

A tanítók kinyitják az ajtót, de bemenned neked kell. (kínai mondás)

A bölcsesség nem mások, hanem önmagunk uralása.
A nemesség nem név vagy hatalom, hanem önmegismerés kérdése:
Ismerd meg önmagad, s magadban az egész világot megleled.
A boldogságnak nincs köze ranghoz és vagyonhoz, egyszeren csak harmónia dolga. (Lao-Ce)

"Nem kell ahhoz semmi különleges ok, hogy jól érezd magad - egyszerűen elhatározod, hogy azonnal boldog leszel, egyszerűen csak azért, mert élsz, egyszerűen azért, mert így akarod."
(Anthony Robbins)

Adj lehetőséget a dolgoknak, hogy megtörténjenek! Adj lehetőséget a sikernek, hogy bekövetkezzék. Lehetetlen megnyerni a versenyt, ha nincs bátorságod odaállni a rajthoz, lehetetlen bármiben is győznöd, ha nincs bátorságod harcolni. Nincs tragikusabb, mint az olyan ember élete, aki megálmodott valamit, akiben ott él a becsvágy, de aki állandóan csak vágyakozik, reménykedik, és sosem ad lehetőséget az álmának, hogy megvalósuljon. Egy pislogó álmot dajkál, de nem tesz semmit, hogy a parázs lángra lobbanjon. (Osho)

Nézz szembe a legnagyobb félelmeddel; ezután a félelemnek már nincs hatalma feletted. Szabad vagy.  (Jim Morrison)


"Ki vagyok?
Vagyok az, aki vagyok.
Nem vagyok több Nálad, de kevesebb sem.
Nem vagyok jobb Nálad, de rosszabb sem.
Nem vagyok más mint Te, de ugyanaz sem.
Nem vagyok jó, de rossz sem. Csak vagyok.
Élvezem a VAGYOK érzését.
Élvezem a létezést magát.
Csak egy hang vagyok a tömegből, ha kiválasztasz, Te magad leszek.
Ha rám mosolyogsz, én leszek maga a mosoly.
Ha megütsz, fájdalom leszek.
Ha megcsókolsz, csók leszek.
Ha megölelsz, én leszek magam az ölelés.
Tükröd vagyok, ahogy Te az enyém.
Ha szeretsz, örökké vagyok, a gyűlölsz, sohasem voltam.
Az vagyok, aminek érzel, amikor rám nézel.
Nem egy arc, nem egy test de nem is egy gondolat.
Egy érzés vagyok. Ahogy Te magad is.
Ha félsz, nem vagyok. Ha félsz, Te sem vagy. A félelem nincs. Csak a szeretet van.
Ha azt gondolod, engem látsz és nem tetszem, jusson eszedbe, hogy csak egy illúziót látsz.
Ha pedig meglátsz engem az illúzión túl, Magadat pillantod meg.
Az pedig az egyetlen valóság. Én, Te, Ő, Mi, Ti, Ők. Ugyanaz, csak a nézőpont más.
Az egyetlen valóság. Minden más csupán illúzió.
Ha meglátod a VAGYOK-ot, csak az egyetlen létező valóságot látod meg, a szeretetet.
Lényegtelenné válik minden más: tudomány, vallás, pénz, politika, test, anyag.
Kívánom, hogy tapasztald meg ezt az érzést, amit semmi más nem tud leírni, egyetlen nyelv sem tud definiálni.

Ez az egyetlen szó létezik rá: VAGYOK.
Találkozz hát Önmagaddal, a VAGYOK-kal. Végtelen örömmel.
Végtelen a VAGYOK.
Érzed Te is, hallod Te is, ott van mindenütt, Te vagy az.Csak figyelj rá.
Csodákat fog mesélni egyetlen szó kimondása nélkül."

Győzd le a haragot békességgel. Győzd le a gonoszt jósággal. Győzd le a kicsinyest nagylelkűséggel, és a hazugot az igazsággal.  (Buddha)                                                                                 

A szenvedés addig szükséges, amíg rá nem jössz, hogy szükségtelen. (Eckhart Tolle)

Lám, jó: jónak lenni. Megemelni a kalapot annak is, aki elesett, annak is, aki kopott és megfáradt, mert mindent, de mindent visszakap az ember: az ütést is meg a simogatást is.
(Fekete István)

Az életnek olyannak kéne lennie, mint a vízfolyásnak; megszakítás nélkül kell áramlania. Nem kellene törődni azzal a vízzel, ami már lefolyt és azzal, ami még nem ért ide. (Szvámi Ráma)

Az elfogadás nem jelent sem belenyugvást abba, amibe nem lehet belenyugodni, sem kritikátlanságot. Az elfogadás higgadt és elemző tudomásulvételt jelent, a valóság tiszteletét. (Popper Péter)

A HEGYEM MOZGALOM tízpontja
1.Mindig van olyan, akinek nehezebb, mint neked.
2.Engedd, hogy a sorsod vezessen, de a döntéseidet magadnak kell hoznod.
3.Tudd és ismerd fel, hogy nem vagy egyedül.
4.Keresd a lehetőségeket, amiktól jobb és több lehetsz!
5.Ne félj gondolkodni és ne félj tenni!
6.Ha kérned kell, kérj!
7.Nem véletlen, hogy nincsenek véletlenek.
8.Fogadd el a kezeket, a tiedet nyújtsd ki!
9.Az adott szó kötelez, a becsület köt, a kézfogás szorít.
10.Ne feledd: a legfontosabb érzékszerved a szíved, a legfontosabb szavad a szeretet.

Elengedni nem azt jelenti, hogy nem törődsz valakivel,
hanem csak azt, hogy nem tudsz többet tenni érte.
Az elengedéssel nem zárkózol el előle, csak felismered, hogy nem irányíthatod.
Az elengedés nem azt jelenti, hogy mindent megengedsz,
hanem hagyod, hogy tanuljon a következményekből.
Az elengedés az erőtlenség elismerése,
miszerint a végkifejlet nincs, és soha nem is volt a te kezedben!
Az elengedéssel nem próbálsz megváltoztatni vagy hibáztatni más valakit,
hanem a lehető legtöbbet hozod ki magadból.
Ha elengeded, többé nem gondolkodsz róla, de törődsz vele;
nem "megjavítani" akarod, hanem támasza lenni;
nem te vagy a középpontban, rendezgetve a végkifejletet,
hanem engeded, hogy ki-ki befolyásolja a saját sorsát;
nem védelmező vagy, hanem hagyod, hogy szembesüljenek a valósággal;
nem tagadsz, hanem elfogadsz;
nem zsörtölődsz, korholsz vagy vitatkozol,
hanem megkeresed a saját hiányosságaidat, és azokon dolgozol;
nem azon igyekszel, hogy saját vágyaidhoz igazíts,
hanem elfogadsz minden napot úgy, hogy ahogy jön, és örülsz neki;
nem kritizálsz vagy regulázol másokat,
hanem megpróbálsz olyanná válni, amilyen lenni szeretnél;
nem bánkódsz a múlt miatt, hanem növekedsz, és a jelenben élsz.
Valójában az elengedés azt jelenti:
Kevésbé félsz... Bízol Istenben... és jobban szeretsz.

Természetesen sok hibám van, ha benned kevés a szeretet.

Ha végre önmagadra találsz, nem állítom, hogy mindenki rajongani fog érted. Akik az álarcaidért "szerettek", akik azért kedveltek, mert kényükre-kedvükre használtak Téged, akik azt mondták, hogy önző vagy, ha valamit megtagadtál tőlük, le fognak válni rólad. Örülj neki! Eddig sem lett volna rájuk szükséged. Nekik volt szükségük Rád. Lehet, hogy hirtelen űr lesz körülötted, de ettől ne félj. A sors, az élet, az Isten, nevezd, ahogy akarod, olyan embereket küld majd, akik őszintén kötődnek Hozzád. Mindenféle szerepjáték nélkül.


3 dolog soha nem jön vissza: idő, szó, lehetőség.
3 dolog az életben nem állandó: hatalom, szerencse, állapot.
3 dolog, ami tönkre tehet: bor, büszkeség, harag.
3 dolog, amit a legnehezebb kimondani: szeretlek, bocsáss meg, segíts.

Nincs olyan, hogy rossz döntés. Ha rosszul választasz, azt azért teszed, mert akkor épp arra a leckére volt szükséged. Amint megtapasztaltad következményeit, tudni fogod, hogy melyik a következő jó választás. Tudni fogod. Akkor és ott talán úgy tűnik, hibás döntést hoztál, de ne bánkódj emiatt, keresd a magasabb értelmét.

Ne higgyetek a hagyományoknak csak azért, mert hosszú ideid sok országban érvényben voltak.
Ne higgyetek csak azért valamiben, mert sokan állandóan ismételgetik.
Ne fogadjatok el semmit csak azért, mert más azt mondta,mert bölcs ember tekintélye képezi alapját,vagy mert szent iratokban van lefektetve.
Ne higgyetek el semmit csak azért, mert valószínűnek tűnik.
Ne higgyetek a képzelgéseknek és a vízióknak, amelyeket Isten üzenetének tartotok.
Ne higgyetek el semmit csak azért, mert egy tanító vagy egy pap tekintélye áll mögötte.
Abban higgyetek,aminek hosszadalmas kutatás után meggyőződtetek a helyességéről, és ami összhangban áll saját magatok és mások egészségével,és boldogulásával.

Az öreg indián meséli unokájának:
tudod, minden emberben él két farkas, mindkettő uralkodni akar rajta.
Az egyiket a düh, harag, aljasság, rosszindulat, gorombaság élteti.
A másikat a szeretet, együttérzés, nemeslelkűség.
Kérdezi az unoka: Nagyapa, és melyik fog győzni?
Amelyiket eteted!


A harcos tudja, hogy bizonyos pillanatok megismétlődnek.
Gyakran találkozik ugyanazokkal a helyzetekkel és nehézségekkel. Ilyenkor elkeseredik, mert úgy érzi, hogy nem fejlődött semmit, hiszen az élet kellemetlenségei újra meg újra visszatérnek.
- Ezen egyszer már keresztülmentem - panaszolja a szívének.
- Valóban, ezen már keresztülmentél - válaszolja a szíve.
- De nem léptél túl rajta.
És a fény harcosa megérti az ismétlődő leckék értelmét:
általuk tanulja meg, amit korábban nem volt hajlandó megtanulni.

Sose hallgass másokra embertársaid megítélésében! Mindig te magad döntsd el, mit gondolsz valakiről vagy valamiről. Mellesleg nem árt bevésned: amit másokról terjesztesz, az kizárólag téged minősít.

Nem az az erős, aki nem esik el, hanem aki mindig fel tud állni.

Ha majd belefáradsz abba, hogy az legyél, aki nem vagy, akkor majd végre élvezheted az életet. Idővel rájössz, hogy ez nemcsak örömet szerez, hanem valami sokkal mélyebbet ad: értelmet az életednek.

Igazság és hamisság együtt mentek fürdeni. A hamisság előbb jött ki a vízből, ellopta az igazság ruháját, magára vette, a sajátját meg ott hagyta a parton.
Szegény igazság nagyon elszomorodott, amikor nem lelte a holmiját, de így szólt magában: INKÁBB JÁROK MEZÍTELENÜL, EGÉSZ HÁTRALÉVŐ ÉLETEMBEN, SEMHOGY MAGAMRA VEGYEM A HAMISSÁG KÖNTÖSÉT.
Azóta mezítelen az igazság, a hamisság meg mind a mai napig az igazság köntösében jár-kel az emberek között.

A saját magunk iránt érzett könyörület képessé tesz bennünket arra, hogy a neheztelést megbocsátássá változtassuk, a gyűlöletet barátsággá és a félelmet minden lény iránti tiszteletté.

Vannak dolgok, amiket egyedül kell megtennünk. Ha át akarjuk ugrani az előttünk tátongó mélységes szakadékot, akkor nekifutás közben csak a saját hitünk adhat erőt. Nekünk kell ugranunk, és hinnünk kell önmagunkban.

A gyermekeink akkor tanulják meg a szeretetet, amikor alanyi jogon érzik, hogy szeretve vannak, és nem csak a különleges teljesítményeikért, hanem pusztán önmagukért is szerethetők.

Ne felejtsük el, hogy a valódi ellenség nem kívül van, hanem belül. Az ember az ellenségképet mindig kivetíti, valamikor a barátaira valamikor másokra. Ezt nevezik Egónak. Az Egó sosem kint van, hanem bent. De az Egó önmagát sohasem nézi ellenségnek, ezért inkább Ő nevez meg külső ellenségeket magának, akivel hadakozhat, akivel személyeskedhet, akire haragudhat és mutogathat. Másban észre veszi a szálkát, de saját magában a gerendát nem. Ellenben a Lélek - a valódi természet- nem haragszik, nem hadakozik, hanem csendben szemlél. Nem folyik bele az Egó játékába, nem hajtja a maga malmára a vizet, s nem játssza meg magát. Ennek a művelésében rejlik a valódi bölcsesség.

A világ visszhangos hely. Ha haragot indítunk útjára, harag jön vissza, ha szeretetet adunk, szeretet jön vissza.
Nem a halál az, amitől az embernek félnie kellene, hanem az, hogy soha nem kezd el élni.

Ha futunk a félelem elől, utolér, befog és ő használ minket: kihasznál és elhasznál. De ha szembefordulunk vele, akkor mi használjuk fel a félelmet, mint sas a rázúduló vihart: szembefordul vele és fölébe emelkedik - éppen a vihar ereje segítségével. Minden legyőzött félelem fölfelé emel!

Mindannyiunk életében vannak olyan emberek, akik egyszerűen nem azért léptek be az életünkbe, hogy végig velünk maradjanak. Sokkal inkább azért, hogy átsuhanva életünk napjain, megmutassanak nekünk valami fontosat, ami megváltoztat bennünk dolgokat, örökre.  Ha pedig eljön a nap, el kell őket engednünk és nem tehetünk ellene semmit. Óriási bennünk a veszteség, pedig igazából kaptunk valamit!

Az élet viharaival szemben olyan légy, mint a madár, amely, ha a fát kivágják alóla, nem a mélybe zuhan, hanem a magasba száll. És hogy honnan lesznek mindehhez szárnyaid? Ha tudatosan elkezded növeszteni őket: célkitűzéssel, folyamatos tanulással, személyiséged fejlesztésével. Így majd készen állsz, ha a lehetőség kopogtat. És akkor is, ha kihívásokkal szembesülsz.


Soha ne add fel önmagad, és az álmaid! Szállj szabadon, mint a madár, ne hagyd, hogy a világ letörje szárnyaid!
Ahhoz, hogy ne csak létezz, hanem élj, önnön lényeged őrizd meg, és bízz a sorsodban. Járd a saját utad! Légy önmagad!

Nem élhetjük le úgy az életünket, hogy néhányszor ne kerülnénk padlóra. Olyankor nem vesztesek vagyunk, hanem épp ellenkezőleg: olyan erőtartalékokat is mozgósíthatunk, amelyeknek létezéséről se tudtunk addig.

Minden idők legnagyobb felfedezése, hogy az ember meg tudja változtatni a jövőjét pusztán azáltal, hogy megváltoztatja a hozzáállását.

A saját szívedre hallgatva éld az életedet, a saját szívdobogásodat követve. Úgy indulj az ismeretlenbe, ahogy a sas repül a nap felé: teljesen szabadon, nem ismerve határokat. Nem parancsra. A saját örömödre.
Ami jön, fogadjátok, ami megy, engedjétek.

TELJES SZABADSÁG, ami nem azt jelenti, hogy mindent megtehetsz, hanem, hogy nincs mivel bántsanak, és nem kényszeríthetnek semmire.

Egyetlen ember, aki megakadályozhat céljaid elérésében az te vagy.

A lelki béke a megváltozott hozzáállásból származik, nem pedig a megváltozott körülményekből.

A változás felé vezető ajtó mindig nyitva áll. Még az élet legvégső pillanataikor is. Sohasem túl késő változni. A végzetünkről sohasem iratkozhatunk le, és a hang, amely azt mondja, hogy adjuk fel a harcot, sosem lehet a bölcsesség hangja.

Csak az a fontos, hogy éber légy, mert a leckék mindig akkor jönnek, amikor készen állsz a befogadásukra, és ha figyelsz a jelekre, mindig mindent megtanulsz, amire szükséged lesz a következő lépéshez.


A világ egy iskola, és az élet az egyetlen valódi tanító. Számtalan tapasztalatot kínál, és ha a tapasztalatok egyedül bölcsebbé tehetnének, az idős emberek mind boldog, megvilágosodott mesterek lennének. De a tapasztalatban el van rejtve a lecke.

A változás első lépése: Dönts. A második:tudd, hogy csak Te változtathatsz az életeden. A harmadik:bizz magagadban, hogy képes vagy rá. A negyedik: minden erőddel kötelezd el magad a döntésed irányába. Az ötödik:tégy határozott lépéseket a döntésed irányába. A hatodik: vedd észre ha letértél utadról és korrigáld. A világ körüli út is egy lépéssel kezdődik. Merj változtatni! A félelemeink legyőzése az egyetlen valódi feladatunk az életben.

Nem a te felelősséged, hogy ki mit hisz rólad. Az már viszont igen, hogy Te mit hiszel magadról.

Attól még, hogy orvos vagy, beteg is lehetsz.
Attól még, hogy bíró vagy, bűnös is lehetsz.
Attól még, hogy ember vagy, boldog is lehetsz.

A megbocsátás az az illat, melyet az ibolya hint arra a cipősarokra, amely eltapossa őt.

Megbocsátottam a megbocsáthatatlant, megpróbáltam pótolni nélkülözhetetlen embereket és elfeledni az elfeledhetetleneket. Sokszor okoztam csalódást és csalódtam olyanokban, akiktől sosem vártam volna. Szerettem és szerettek, de sokszor el is utasítottak. Előfordult olyan is, hogy szerettek, de én nem tudtam viszontszeretni. Repkedtem a boldogságtól, fogadtam örök hűséget, de volt hogy teljes erővel mentem fejjel a falnak. Felhívtam valakit csak azért hogy halljam a hangját, néha elég volt egy mosoly ahhoz hogy szerelmes legyek. Sokszor féltem, hogy elveszítek valakit, aki fontos számomra.. és el is vesztettem a végén. De túléltem, és még most is élek. Már nem csak túlélem a hétköznapokat, hanem megélem azokat. Mert az élet túl sokat ér ahhoz, hogy jelentéktelenné váljon.

Ha kedves vagy azzal, aki tévesen hív, ha észreveszed a hóban a kinyíló virágot,
ha az úton elsőbbséget adsz, ha panaszaidnál több a mosolyod,
ha néha jól kisírod magad, ha még észreveszed a jól mászható fákat,
ha tudsz testvériesen osztozni, ha visszadobod a kishalat,
ha előfordul, hogy elégedetten alszol el, akkor jól éled az életed!

Az energia mindent áthat, mint az illat. Mindent betölt, mint a sós víz, hatása mindenre kiterjed, minden világot áthat. Halkan hat, észrevehetően. Hasonlatos a tűzhöz, az a szellem, ami a belső énben rejlik, ami füst nélkül ég. Az energia nagyobb az égnél, a térnél, földnél és minden lénynél. Az életnek és élettelennek lelke ő.

Abban nincs semmi csodálatos, ha valaki másnál kiválóbbak vagyunk.
Igazi csoda a korábbi önmagunkhoz képesti kiválóbbságban mutatkozik meg.

Ha meg akarod ismerni a múltadat, vizsgáld meg a jelenlegi körülményeidet.
Ha tudni akarod a jövődet, figyeld meg a jelenlegi cselekedeteidet!

Valójában semmit sem birtokolsz, csak őrzöl egy darabig. S ha képtelen vagy tovább adni azokat, akkor azok birtokolnak téged. Bármi legyen is a kincsed, úgy tartsd a markodban, mintha vizet tartanál. Mert ha megszorítod, eltűnik. Ha kisajátítod, tönkreteszed. Tartsd szabadon és örökre a tiéd, marad.

A tanítók csak az ajtót nyitják ki, belépned neked kell.

Hittel tedd meg az első lépést! Nem kell hozzá látnod az egész lépcsőt, csak az első lépcsőfokot.

Legyetek önmagatok! Ne keressetek idegen menedéket!
Szeress úgy, ahogy a Nap süt kivétel nélkül.

Minden azért van, hogy előbbre vigyen és tanuljunk belőle.

Az vagy, amivé gondolataid tesznek. Figyelj arra, amit gondolsz!
Fogadd el, hogy nem lehetsz egyenlő mással. Fogadd el, ha a másik többet tud nálad.
Ne irigykedj, hanem dolgozz azon, hogy te is elérd azt a tudást becsülettel.

Mindenkit szeress, mert mindenki a te tükörképed. Ahogy te cselekszel másokkal úgy fognak cselekedni veled. Legyen bátorságod eljutni az igazsághoz, még akkor is, ha az út a poklon keresztül vezet.
Az igaz szerelemben nem a szerelem vakít el, hanem a birtoklási vágy. Ne birtokold azt, akit szeretsz, csak egyszerűen szeresd! Hagyd meg akaratát, szabadságát, csak így maradhat tiszta egy igaz szerelem.

Az embernek önzetlenül kell szeretnie, ne várja el a viszonzást, egyszerűen csak szeressen!

A hegycsúcsra csak úgy lehet feljutni, ha megmásszuk a hegyet.

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz